Op ‘culinaire reis’ met de buurt

Het geeft me zelf een goed gevoel om de buurt te verbinden, maar ik merk ook dat de anderen er heel blij van worden.

Madelijne Kool, Cabaretière & Ideeënmachine woont in Laren. Is getrouwd met Bart en moeder van vier dochters van 19, 16, 15 en 12.

Hoe kwam je met Buurtkeukens in contact?

“Ik zag op LinkedIn een post van een oude baas van me voorbijkomen en dacht meteen ‘wat leuk!’. Het was risicoloos om te regelen, de app bleek ontzettend laagdrempelig en ik had meteen het idee dat het voor de buurt leuk zou zijn om zo nog met elkaar in contact te komen in deze corona-tijd.”

En toen dacht je, dit ga ik ook regelen voor mijn buurt?


“Ja, eigenlijk wel. Ik ben meteen in de actiemodus geschoten. We hebben een buurtpreventie-app genaamd Argus. Vanwege de situatie met corona is er een tweede app naast gezet ‘Voor elkaar’, om meer op persoonlijk vlak met elkaar te delen en er voor elkaar te zijn. In deze versie heb ik Buurtkeukens voor onze buurt gestart en besloten om elke twee weken met elkaar op ‘culinaire reis’ te gaan. Ik kondig het op een persoonlijke manier aan in de Voor elkaar-app. We zijn begonnen met Mexico met de foodtruck van Ay Caray. Daarna gingen we naar Suriname met Sheila’s Kitchen, om vervolgens met Bangkok Streetfood naar Thailand te vertrekken. Ik vertel er elke keer iets persoonlijks bij zoals de herinneringen aan mijn eigen, echte reis naar India, onze volgende bestemming. Het geeft me zelf een goed gevoel om de buurt te verbinden, maar ik merk ook dat de anderen er heel blij van worden. Bij de eerste Buurtkeukens had een buurvrouw Mexicaanse biertjes getrakteerd. Het muziekje stond erbij aan. Echt een superfijn sfeertje.”

Wat is jouw rol verder op een Buurtkeukens avondje?


"Ik loop meestal een keer of drie, vier naar de foodtruck toe. En maak altijd een praatje met de foodtruckers. Ze hebben er altijd zin in, je merkt dat het voor hen een mogelijkheid is om op een leuke manier toch nog inkomsten te krijgen. En, ik zie af en toe weer eens nieuwe gezichten. Je merkt ook dat ouderen die niet veel verzetjes hebben er elke keer bij zijn en genieten van het contact, ook al is het maar kort.

Wat is jouw boodschap voor mensen die twijfelen om een buurtkeuken te hosten in de straat?


“Het kost geen enkele moeite, het is heel erg leuk om te doen en je haalt er voldoening uit.”

Wil jij ook een foodtruck boeken voor de buurt?