Elke week komen er meer mensen bij, het gaat als een lopend vuurtje.

Het is leuk om te zien hoe professioneel het wordt aangepakt, met strakke organisatie zodat iedereen in tijdslots zijn bestelling kan ophalen.

Martin Haak, horeca-adviseur en -ondernemer, woont in Leiden. Is getrouwd met Ilonka en vader van Jesse (21), Noortje (19) en Sil (16).

Hoe kwam je met Buurtkeukens in contact?

“Ik zit zelf ook in de horeca en catering en zat bedrijfsmatig op een avond te googelen op foodtrucks en toen kwam ik Buurtkeukens tegen. Ik vond het meteen een geweldig initiatief. We wonen in Leiden in een heel homogeen wijkje met allemaal gezinnen met kinderen van alle leeftijden. Ik heb even gecheckt in de groepsapp en op straat bij de buren of ze het ook een leuk idee vonden. Sindsdien hebben we elke vrijdag een andere foodtruck in de straat.”

En hoe pakt dat uit elke week?

“Ik plan het van te voren. Kijk naar welke foodtrucks ik professioneel vind en zoek elke keer weer naar een andere bijzondere keuken uit de wereld. Ik kijk over de schouder ook mee naar hoe ze het organiseren. Het is leuk om te zien hoe professioneel het wordt aangepakt, met strakke organisatie zodat iedereen in tijdslots zijn bestelling kan ophalen. We hebben er nu zo’n zestien gehad uit alle hoeken van de wereld. We hebben inmiddels een groeiende appgroep voor de Buurtkeukens foodtruck op vrijdag. Elke week komen er weer meer mensen bij, het gaat als een lopend vuurtje. En buren nodigen weer vrienden uit. Voor de foodtrucks is het super als ze een mooie omzet kunnen draaien.”

Leer je ook nieuwe mensen kennen?

“Absoluut! Zo heb ik een buurman leren kennen, die denk ik alleen woont. Hij tikte me een keer op schouder. Hij had gehoord dat ik dit regelde en wilde er meer van weten en of hij ook kon meedoen. Ik kreeg een oud kaartje in mijn handen gedrukt. Met een faxnummer erop! Gelukkig ook een adres, dus ik heb bij hem aangebeld voor zijn mobiele nummer. Nu komt hij elke keer als een van de eerste. Met zijn eigen pannetjes, dat moet gezegd. De pannetjes worden netjes gevuld en de foodtruckondernemers en buren kijken er met leuke verbazing naar.”

Wat is jouw boodschap voor mensen die twijfelen om een foodtruck te boeken?

“Het is weinig werk, je maakt er veel mensen blij mee en het is ontzettend gezellig. Ik stuur ruim van te voren aan appje en op de zondag voor de datum nog een leuke reminder met wat leuke info over de truck en het soort keuken. Het loopt elke keer weer storm.”

Wil jij ook een foodtruck boeken voor de buurt?